Jurij Dobrila: Primer razkroja naše kulture – razpis CD

 
 
Likovna podoba JAZZ  festivala je pred desetletji prestavljala vizulani presežek, ki je uspešno dopolnjeval virtuozne nastope glasbenikov iz vsega sveta. Slovenija je s to in se nekaj drugimi prireditvami postala središče sveta in dosegala pozornost, spoštovanje, prepoznavnost in obiske z vseh koncev. Seveda je s tem tudi precej zaslužila. 
 
Pred kratkim  pa je Cankarjev dom razpisal natečaj za podobo festivala prihodnje leto in zmagovalcu natečaja obljubil komplet vstopnic za te prireditve. Ja, saj, lahko, saj verjetno bodo tako ali tako dvorane prazne. Adijo pamet, še butalska je zapustila tole reč tukaj. Nekateri sicer govorijo o begu možganov a očitno je precej huje kot si mislimo. Naloga, ki lahko terja nekaj mesecev dela za talentiranega avtoja s strokovnim znanjem in prakso, ki naj bi nas predstavljala kar lepemu delu sveta je vredna sedež na prireditvi. 
Tako je ocenil Cankarjev dom, kot največja, osrednja, in edina multudisciplinarna nacionalna kulturna instutucija.  Torej kulturni VRH. To je torej državno priznana VREDNOST KULTURE DANES, TUKAJ.  Pač, če si plevel lasti pravico, da vrednoti dobro žito je temu lahko res tako. Zato gre pač vse nekam v ……
 
Potem se je nekaj odgovornih strokovnjakov od zunaj zganilo, napisalo par besed in zbudil se je kulturni hram Cankarjev dom. Po tehtnem premisleku so ugotovili, da moda res ni vse najbolj prav in natečaj  umaknili. Ker stvar ni ušla medijem so seveda razmišljali o svojem dobrem imenu in poiskali opravičila,  kot pač najbolje znajo. Tako so zadevi le še dodali pravi značaj in dokončni pečat stanju kulture pri nas. 
 
Direktor Cankarjevega doma je za časopis DELO 17. maja izjavil: »pravega pravcatega natečaja«, 
ki bi bil v skladu z normativi Društva oblikovalcev Slovenije, sam ne bi dovolil, ker v finančnem 
načrtu festivala ni denarja za tako »razkošje«.
 
 
Kar pomeni, da je direktor Cankarjevega doma – osrednje slovenske kulturne institucije javno objavil, da imajo prireditve, ki jih Cankarjev dom izvaja, neustrezne ali nepopolne finančne načrte. Hkrati je tudi  navedel, da po njegovi oceni ali oceni osebja njegove hiše, velja korekten in strokovno izveden postopek velja za “razkosje”.  
 
Morda celo res, a verjetno so precej večje razkošje prazni sedeži prireditev,  ki jih večinoma polnoštevilno premierno obiskuje po zastojnkarski liniji le lubljanski etablišment. Še več razkošja seveda predstavlja dejstvo, da to našo dolino obiskuje vedno več ljudi, ki bi radi poceni pivo, ne pa civizacijska doživetja višje ravni, ki bi jim ostala v spominu in bi jih pripovedovali vsem, ki jih poznajo.
 
Direktorja Cankarjevega doma, njegove ljudi, ljudi na Ministrstvu za kulturo in različnih državnih in občinskih  organih v Sloveniji lahko le vprašamo o NJIHOVI kulturi in seveda tudi o zdravi kmečki pameti. 
 
Ali je korekten postopek in postemo vrednotenje dela v tej dolini res lahko “razkošje” ? 
 
Ali naj bi bila torej  razkošje tudi izjemno draga preiskava, ki bi jo taistemu direktorju opravili v UKC pred  opreacijo. Verjetno da. Saj bi bilo za davkoplačevalce precej ceneje, ce bi kirurg njegov organizem kar razrezal in zaneslivo bi pri tem v njem najceneje in najenostavneje našel tudi njegove ključne pomanjkljivosti. 
 
Zal je Rotovnjaštvo diagnoza, ki je ni mogoče na hitro in z enostavnimi operativnimi postopki odpraviti. Je takorekoc značilna za ogromno množico, ki se že desetletja uspešno razvija v tej dolini. Ključno zanjo je, da je sposobna rasti, prerasti in preživeti vse rodovitne kulture in politike, živeti na račun davkoplačevalcev  in tudi na račun ustvarjalcev, ki jim ze dolgo zmanjkuje moči, volje in zaupanja v tole …..
 
Zaradi večkratno profilirane podobe, ki naj venomer znova ustreza onim in onim, si izdal si svoj ceh, svoje  kolege, svoj narod, celo sebe samega – to je korupcija najnizkotnejše vrste.