Globalni napad na svobodo medijev in samoodločbo narodov – Global attack on freedom of media and national selfdetermination

Svetovni mediji in organizacije za zaščito človekovih pravic molčijo, medtem ko poteka ukinjanje svobode medijev v ZDA in Rusiji. Najprej so ZDA prisilile ruski mediji v ZDA kot sta RT in Sputnik da se prijavita kot tuja agenta. To pomeni, da bodo morali redno oddajati finančna poročila in svoje novice opramljali disclaimerji, deklaracijami, da je medij tuji agent. Pri tem so uporabili zakon iz leta 1938, ko bil uporabljen zadnjikrat proti nacistični Nemčiji. Med medanrodnimi televizijami RT izstopa po kvaliteti, uravnoteženosti in objektivnosti. RT zaposljuje vrsto vrhunskih novinarjev iz ZDA in VB, kot je Larry King. Na RT redno nastopajo politiki in vrhunski strokovnjaki iz vseh koncev sveta. Utemljitev za ta ukrep so očitki ameriških obveščevalnih služb, da televizija vnaša razdor v ameriško družbo in dvom v njihov demokratični sistem, saj poročajo o problemih: o rasizmu, o nasilju, o težavah z volitvami … Rusija se je odzvala z recipročnim ukrepom, vendar mora najprej sprejeti nove zakone, ki jim bo take ukrepe omogočila.

Tudi samoodločba narodov je na udaru. Po dogajanju v Kataloniji je kitajsko zunanje ministrstvo izrazilo zadovoljstvo, saj je očitno, da suverenost držav in nedotakljivost mednarodnih meja pridobivata na veljavi.

ik