Zahteva DSP po spoštljivem pokupu

Državnemu zboru Republike Slovenije

Vladi Republike Slovenije

vsem slovenskim medijem:

ZAHTEVAMO SPOŠTLJIV POKOP MRTVIH

Bliža se leto 2015, v katerem bomo praznovali petindvajsetletnico osamosvojitvenega plebiscita in sedemdesetletnico konca 2. svetovne vojne. Hkrati pa se bomo spominjali vseh medvojnih in povojnih pomorov, ki so jih posredno ali neposredno povzročili in zagrešili sedaj obsojeni totalitarni režimi. V ta spomin zagotovo sodi tudi spomin na usodo pomorjenih po vojni. Te žrtve niso bile izbrisane le iz knjige življenja, ampak tudi iz knjige mrtvih. Gre za dvojni zločin zoper človečnost, ki se v nobeni od svojih preobrazb ne sme nadaljevati. Zato se v skladu z vso dolžno spoštljivostjo do človečnosti zavzamemo za iskreno, civilizirano in globoko človeško pieteto do mrtvih.

Najhujši, obenem pa tudi najbolj očiten dokaz neetičnosti in neustavnosti je Huda jama. Mineva pet let, odkar je Mehmedaliji Aliću z njegovo rudarsko ekipo uspelo odstraniti vse prepreke in se dokopati do prvih žrtev. Pred tremi leti je oblast izkopavanje žrtev prekinila. Danes smo pred tem, da Huda jama z jaškom pomorjenih spet postane nedostopna. In s tem pred grozljivo nevarnostjo, da tako odkopane kot neodkopane mrtve za vselej zavržemo, jih pustimo nepokopane. Mehmedalija Alić, tudi avtor knjige Nihče (Mladinska knjiga 2013) z izpovedjo o iskanju trupel v Srebrenici pomorjenih bratov in letošnji odlikovanec predsednika Republike Slovenije z medaljo za častno dejanje, nam po internetu sporoča:

»Vsa začasna, lesena podgradnja v tem jašku je od previsoke vlage uničena do te mere, da je treba takoj prepovedati dostop na ustje jaška. Stanja očiščenega jaška, do globine 13 metrov, kjer se še vidijo kosti žrtev, da ne omenjam. Vprašanje dneva in meseca je, ko se bodo zlomili leseni podporniki in se bo s tem zrušil jašek v celoti, kar bi pomenilo, da nikoli in nikdar več ne pridemo do žrtev. Na to sem opozoril leta 2011 in v knjigi Huda jama – skrito za enajstimi pregradami predlagal tehnično-idejno rešitev. Ta poseg, ki bi se moral opraviti že pred dvema letoma, niti slučajno ne bi bil tako visok, kot so ga nekateri želeli prikazati. Ne glede na to, kaj država kasneje namerava storiti s Hudo jamo, če se ta sanacijski korak v kratkem ne stori, bodo posledice boleče in nepopravljive. Če se zgodi ponovni zasip žrtev, osebno ne razumem, kako se misli priti do sprave.

Osebno podpiram stroko in vse dobronamerne ljudi, ki skušajo rešiti to našo, bolečo težavo. Sem preprost rudar, ki je opravil nekaj malega in verjamem, da je veliko sposobnih intelektualcev v Sloveniji, ki bi to temo lahko primerno zaključili. Za to potrebujemo najmanj denarja in največ dobre volje. Ali si to želimo???«Pred svetom, pred slovenskim narodom, predvsem pa pred samimi seboj nas je sram zaradi svetoskrunstva, na katerega pristajamo. Zaroti molka, na katerega smo bili desetletja obsojeni, se zdaj – vede in hote – prostovoljno pridružujemo s svojim molkom. Tudi v okviru Društva Slovenskih pisateljev.


 

Upamo, da zmoremo povzdigniti svoj glas in prevzeti odgovornost tako do sebe kot do slovenskega naroda, predvsem pa do posvečenosti mrtvih kot pravrednote človeka in človečnosti. To lahko naredimo z izrecno zahtevo, ne samo izjavo, v kateri bi v zvezi s Hudo jamo od vlade RS terjali: 1. izkop vseh zasutih žrtev, 2. postavitev kostnice in 3. spoštljiv pokop izkopanih mrtvih.

Ljubljana, 3. marca 2014

Spomenka Hribar, Peter Kovačič Peršin, Tine Hribar

Pismu in zahtevi treh avtorjev se z odgovorno odločnostjo s svojimi podpisi pridružujemo članici in člani Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev:

Aleš Debeljak, Milan Jesih, Marko Kravos, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Tone Peršak, Draga Potočnjak, Ivo Svetina, Veno Taufer (predsednik), Janja Vidmar, Vlado Žabot.

Ljubljana, 24. marca 2014

ter s soglasno odločitvijo Občni zbor Društva slovenskih pisateljev, zbran 25. marca 2014.

Zanj:

Veno Taufer

predsednik DSP

Društvo slovenskih pisateljev Tomšičeva 12 SI-1000 Ljubljana Tel.: (386 1) 25 14 144, 42 52 340 Fax.: (386 1) 42 16 430 e-mail: dsp@drustvo-dsp.si www.drustvopisateljev.si