Madžarska, naša prihodnost

Na Madžarskem brez vneme za razkrivanje korupcije

Na Madžarskem ugotavljajo, da po razkritjih o korupciji največji stranki zavlačujeta z odločnejšimi odzivi.

Urban Červek, Dunaj
pet, 06.12.2013, 07:00
 Razkritja nekdanjega revizorja madžarske davčne uprave o veliki korupciji so pripeljala do redke složnosti med nasprotujočima si političnima poloma; konzervativno vladajočo stranko Fidesz in njeno predhodnico na oblasti, levo usmerjeno socialistično stranko.
András Horváth, nekdanji inšpektor madžarske davčne uprave, trdi, da imajo nekatera največja podjetja v državi, med njimi tudi velike trgovske verige, nekakšen nedotakljiv status, saj so jim pri utajah davka na dodano vrednost leta dolgo gledali skozi prste. Pri tem so po njegovih obtožbah podjetja državni proračun oškodovala za kakih tisoč milijard forintov na leto (3,3 milijarde evrov). Velika podjetja so bila po njegovem izvzeta iz davčnih nadzorov in so imela zaščito »vplivnih ljudi.«

Na Madžarskem sedaj, kakšnih deset dni po prvotnih razkritjih, ugotavljajo, kako ne koalicijska stranka Fidesz ne njena žolčna nasprotnica na levem političnem polu, socialistična stranka, nista odločneje sledili razkritjem. Po mnenju spletnega portala index.hu obe strani zavlačujeta z odločnejšimi odzivi, saj so razkritja za obe neprijetna.

Politika se za zdaj še ne odpedeljuje

Fidesz mora pojasnjevati, zakaj vodja njihove poslanske skupine ni reagiral na pismo z enakimi obtožbami, ki mu ga je Horváth poslal že pred dvema letoma. Socialistom pa je menda nerodno zato, ker so se nepravilnosti začele leta 2007, ko je vlade Ferenca Gyurcsánya namestila novo vodstvo državne davčne uprave.

Po mnenju novinarja omenjenega časopisa bosta morali stranki kljub zavlačevanju slej kot prej zavzeti stališče do potencialno orjaške afere. Pri Fideszu so na neprijetno vprašanje o neukrepanju odgovorili, češ da so bile in so še vedno obtožbe preveč splošne, da bi se jih lahko preverilo.

Uradni razlog socialistov, da nikoli ne bodo sodelovali v preiskovalni komisiji skupaj z skrajno desnim Jobbikom, je naletel na obsežno kritiko, zaradi katere sedaj predsednik stranke Attila Mesterházy želi zaslišanje Horvátha pred parlamentarnim odborom za finance.

Nepripravljenost vladajoče stranke Fidesz za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije so kritizirali tudi v provladnem časopisu Magyar Nemzet, ker s tem ustvarjajo vtis, da nekaj skrivajo.

Neprepričljiv so bili tudi pri davčni upravi, saj ji je zgolj v enem popoldnevu uspelo ugotoviti, da so očitki neutemeljeni. Po njihovo Horváth ni predstavil niti enega samega konkretnega dokaza za očitke, da so vodilni pogosto ustavljali inšpektorje pri pregledih »nedotakljivih« podjetij ter da takšnih postopkov ne bi bilo mogoče izbrisati iz evidenc.

Konec afere s parlamentarnim obračunavanjem?

Davčna uprava je medtem Horvátha že obtožila obrekovanja in časopis Magyar Narancs piše, da bi lahko bil prav ta sodni proces pravi za razkritje teh »nedotakljivih« podjetij in njihovih botrov na visokih položajih, če so navedbe »žvižgača« pravilne.

Pojavile so se tudi že primerjave z najbolj razvpitim žvižgačem Edwardom Snowdnom, vendar je ta po pisanju časopisa Népszava ravnal veliko bolj pametno, ko je najprej zavaroval dokazno dokumentacijo, šele nato pa je šel z obtožbami (in dokazi) v javnost.

Ker Horváth očitno nima v rokah trdnih dokazov, se bo po mnenju novinarjev na Madžarskem tudi ta afera končala s parlamentarnim obračunavanjem, medtem ko javnost ne bo nikoli izvedela, kaj se je v resnici dogajalo.

»Manjše stranke imajo sedaj na razpolago veliko blata, ki ga lahko vržejo na Fidesz in socialiste, vendar se primer ne bo nikoli končal kot velika davčna afera, ki bi morala zrušiti vlado,« piše novinar levo usmerjenega časopisa Népszava.