Mešetarjenje s kulturno infrastrukturo

OBVESTILO IN POZIV
Informacija, da večinski paket delnic Založbe Mladinska knjiga (MKZ), vključno s Cankarjevo založbo in vso knjigotrško infrastrukturo, kupuje založba Učila Internacional, torej gospodarska družba, ki je desetkrat manjša in po prilivih mnogo prešibka za takšen nakup, vzbuja alarmanten sum, da gre v resnici morda za “slamnatega” kupca, za katerim se skrivajo tajkunski interesi razprodaje nepremičnin MKZ. Scenarij, kakršnega so uporabljali pri Merkurju, Istrabenzu, Pivovarni Laško itn., torej zdaj neposredno grozi tudi področju knjige.
Znano je sicer, kdo je odgovoren za to, da je MKZ postala predmet navadne trgovine. Vendar želimo v tem trenutku vsaj zaščititi javni interes na področju knjige, kulturni pomen osrednje slovenske založbe, ki so ga ustvarjale generacije slovenskih literatov, prevajalcev, ilustratorjev in drugih avtorjev, ter knjigotrško infrastrukturo, brez katere slovenska knjiga ne more preživeti.
Resnično upamo, da ne bomo priče tudi brezvestnemu trgovskemu razvrednotenju nacionalnega interesa na področju knjige ter tajkunskemu grabežu in uresničevanju temu interesu namenjenih nepremičnin.
Z namenom, da preprečimo potihem pripravljeno dražbo, ki bo jutri, 30. 9., ob 14. uri v veliki sejni sobi na Zvezi ekonomistov na Dunajski 56 v Ljubljani (Bežigrajski dvori v bližini Plave lagune, stavba v kateri se nahaja tudi Komisija za preprečevanje korupcije), se bomo pridružili protestnemu shodu, ki ga organizirajo Združenje neodvisnih založnikov Slovenije, GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ter zaposleni Mladinske knjige in Cankarjeve založbe.
Ker gre za skupni, vitalni stanovski interes, verjamemo, da se boste protestnega shoda, v ponedeljek 30. septembra ob 13.30 uri na Dunajski 56, udeležili.
Lep pozdrav,
KOKS