Aktivisti VLV tokrat v Velenju

Aktivisti VLV tokrat v Velenju
20. 4. 2013

TEŠ 6
© Bojan Stepančič
Približno 50 aktivistov gibanja Vseslovenska ljudska vstaja je obiskalo Šaleško dolino in Koroško. Prvi postanek njihove protestne kampanje Opozarjamo – nismo pozabili je bil pred Termoelektrarno Šoštanj (Teš). Aktivist Dare Hribar je prebral njihove zahteve glede Teša 6, ki je po oceni gibanja gospodarsko škodljiva investicija.
Hribar je dejal, da je Teš 6 spomenik slovenske korupcije, peskovnik za politične stranke in lobiste ter da projekt nima podpore v slovenski javnosti. Po njegovih besedah slovenska javnost o projektu ve premalo in je to najdražja lobistična zgodba, ki jo bodo plačevali še naši pra pra pra pravnuki. Zaradi take zarote politike proti ljudem bi moralo pasti nekaj slovenskih vlad, pravi Hribar.
Aktivisti tako zahtevajo pospešitev kriminalističnih preiskav, ki glede Teša 6 že potekajo, pospešitev protikorupcijskih preiskav, ki potekajo v organih EU in so povezani s Slovenijo. Prav tako zahtevajo spremembo zakonodaje, da bo računsko sodišče imelo zakonsko podlago za pregledovanje takšnih ključnih infrastrukturnih naložb, materialno odgovornost članov uprav Teša in Holdinga Slovenske elektrarne ter posamično odgovornost predsednikov vlad in ministrov, ki so omogočili Teš 6.

© Bojan Stepančič
Opozorili so tudi, da evropska direktiva in slovenska uredba o zajemanju izpustov ogljikovega dioksida nalagata Tešu dokazati, da je na voljo primerna lokacija za skladiščenje ogljika. V Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem pa trenutno take lokacije ni, navajajo aktivisti.
Po njihovi oceni je cena lignita, ki jo Premogovnik Velenje obljublja za delovanje Teša 6 prenizka. “Že zdaj se premog prodaja po prenizki ceni, zaradi česar rudnik tožijo delničarji. Rudnik se je v preteklih nekaj letih prezadolžil, zato je ekonomika Teša 6 iz tega vzroka tako vprašljiva, da si investitorji ne upajo povabiti zasebnih vlagateljev,” so zapisali v gibanju in dodali, da je Teš 6 nasedla naložba.
Aktivisti so se ustavili še pred poslopjem propadlega Vegrada, Lesne TIP Otiški vrh in pred Preventom, v centru Slovenj Gradca, so se skupaj z domačini poklonili kulturi v tem mestu, ki mu je Organizacija Združenih narodov že leta 1989 podelila naziv Mesto glasnik miru.

© Bojan Stepančič
Akcijo so v zgodnjih večernih urah končali tam, kjer so jo začeli – v Ljubljani, kjer so pred mestno hišo in parlamentom v tišini razvili transparent: SPOMENIK KORUPCIJE.(STA, mh)