Gleen Greenwald prejel Pulitzerja. (Snowdnov zaupnik).

Bravo MMC! Našim prevladujočim medijem, vključno z Delom in Dnevnikom, se novica ni zdela vredna objave.  Gluha loza zabačene province. Res je tudi, da zahodni mediji niso pretiravali z razglašanjem te nagrade. Kar razlaga  poslušno in krotko tišino naših.

9. maj

Guardian:

MPs: Snowden files are ’embarrassing indictment’ of British spying oversight

All-party committee demands reforms to make security and intelligence services accountable in wake of disclosures

Snowden Guardianu in Washington Postu prinesel najvišjo novinarsko nagrado

Podelili Pulitzerjeve nagrade
14. april 2014 ob 21:15,
zadnji poseg: 14. april 2014 ob 21:48
Washington – MMC RTV SLO
Letošnjo Pulitzerjevo nagrado sta si razdelili ekipi britanskega Guardiana in ameriškega Washington Posta za serijo člankov, ki so razkrili programe množičnega nadzora ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Tako Barton Gellman, vodja Postove ekipe, kot tudi Glenn Greenwald, ki je bil v tistem času Guardianov glavni novinar za zgodbe o NSA-ju, sta se pri svojem poročanju v večji meri opirala na strogo zaupne dokumente, ki jih je razkril Edward Snowden, nekdanji vladni pogodbenik, ki je po razkritju azil poiskal v Rusiji.

Pulitzerjev odbor je nagrado podelil za “razkritje obsežnega tajnega nadzora, ki ga je izvajala Nacionalna varnostna agencija in so ga zaznamovala relevantna poročila, ki so dala vpogled v zadevo, javnosti pa so pomagala razumeti, kako razkritja umeščamo v širši koncept nacionalne varnosti”.

Burna razprava
Letošnji izbor bo najverjetneje sprožil burno javno debato – podobno kot leta 1972, ko se je Pulitzerjev odbor odločil nagrado podeliti New York Timesu za razkritje zaupnih dokumentov ameriške vojske o ameriški vpletenosti v vietnamsko vojno, ki so bili pozneje v medijih poimenovani “Pentagon Papers”.

V obeh primerih je poročanje temeljilo na razkritju tajnih dokumentov, ki so jih ukradli vladni uslužbenci.

Tako Snowdna kot tudi Daniela Ellsberga, ki je posredoval vojaške dokumente novinarju New York Timesa Neilu Sheehanu, so zaradi njunih dejanj označili za izdajalca. Kritiki (vključno s člani kongresa) so tako moža, ki sta dokumente izdala, kot tudi medije, ki so zgodbo objavili, obtožili, da omogočajo vohunjenje in škodijo nacionalni varnosti.

Najboljše fotografije
Posebni nagradi sta dobila še agencija Reuters za svoje poročanje o nasilnem preganjanju muslimanske manjšine v Mjanmaru in časnik Boston Globe za poročanje o terorističnem napadu na bostonskem maratonu in lovu za storilci.

V fotografskih kategorijah sta nagradi dobila dva fotografa New York Timesa – Tyler Hicks za serijo fotografij terorističnega napada na nakupovalno središče Westgate v Nairobiju, Josh Haner pa za fotoesej o žrtvi z bostonskega maratona, ki je ostala brez nog.

K. S.