Izjava za javnost št. 4

S to izjavo se Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) pridružuje civilnim protestom proti sprevrženi politiki. Naša stališča in zahteve so poziv k nujni preobrazbi razdiralnih političnih strasti v demokratično učinkovitost vseh treh vej oblasti. Samo politika, ki s svojim delovanjem uresničuje interes ljudstva in visoke demokratične ter etične standarde, lahko usmeri državo iz umetno povzročene krize.

Izjavljamo:

  1. Nočemo živeti v ideološko razklani in skorumpirani državi, ki jo vodi družbeno neodgovorni in plenilski kapital.
  2. Nočemo politikov, ki ne upoštevajo osnovnih moralnih, etičnih in demokratičnih standardov.
  3. Nočemo politike, ki je podrejena jalovim strankarskim in ideološkim bojem ter plenilskemu kapitalu.
  4. Nočemo zastraševanja z Brusljem in z EU.

Slovensko državo hočemo in zmoremo vzpostaviti na novih moralnih in etičnih načelih, ki so se že izoblikovala na dosedanjih protestih in ob njih. Hočemo in zmoremo ustvariti družbo, ki bo temeljila na ustvarjalnosti, pravičnosti, solidarnosti, trajnostni vzdržnosti in inovativnosti. Prav tako pa tudi hočemo in zmoremo EU spremeniti iz skupnosti kapitala v skupnost evropskih državljanov in neodvisnih držav.

Zahtevamo:

  1. Takojšen odstop vlade.
  2. Oblikovanje prehodne tehnične vlade širokega soglasja.
  3. Parlament naj v najkrajšem možnem času poda nepristranska in izčrpna poročila o izginulih referendumskih podpisih ter o naročnikih in plačnikih nasilnih provokatorjev na demonstracijah. V nadaljevanju pa tudi poročila o vseh odprtih vprašanjih korupcije in netransparentne denacionalizacije.

Ljubljana, 10. december, 2012