Izjava za javnost št. 2

Slovenska kultura je z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo izgubila samostojen sedež v slovenski vladi. To potezo ocenjujemo kot politični poskus poniževanja nacionalne kulture pred domačo in mednarodno javnostjo – kar je glede na pomen te kulture v slovenski družbi in glede na njeno povezovalno vlogo v celotnem slovenskem kulturnem prostoru nedopustno.

Kulturo dodatno ponižujejo tudi izjave politikov vladajoče koalicije, s katerimi očitno poskušajo relativizirati in marginalizirati njeno vrednost v odnosu do kapitala in profita ter njeno vlogo pri konstituiranju in prepoznavnosti slovenske nacije in države. Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) si nikoli ni prizadeval za neučinkovito in spolitizirano birokracijo na katerem koli od slovenskih ministrstev – tudi za takšno birokracijo na ministrstvu za kulturo ne. Ravno tako si KOKS nikoli ni prizadeval za nerazumno ali določenim lobijem namenjeno porabo razpoložljivih javnih sredstev. Ocenjuje pa, da je razbohotena in spolitizirana birokracija na slovenskih ministrstvih posledica politike in političnega kadrovanja vseh dosedanjih slovenskih vlad.

V skladu s temi stališči je KOKS 10. februarja predsedniku slovenske vlade Janezu Janši (in v vednost predsedniku Državnega zbora RS ter predsednikom vseh strank vladne koalicije) poslal pismo, v katerem se zavzema za konstruktiven dialog, s katerim bi ustrezno razrešili nastali konflikt med slovensko kulturo in politiko. Odgovora doslej ni bilo.

Zato KOKS napoveduje stanje državljanske nepokorščine in nadaljnje dejavnosti pod geslom:

Presezimo politiko, ki nas razdvaja, in vrnimo kulturi državotvorno veljavo!